ADRES ONBEKEND ging in première op 4 mei 2009 en werd gespeeld tot en met 5 mei 2016

 

 

 

 

 

 

Adres onbekend

Kathrine Kressmann Taylor

 

De teloorgang van een vriendschap bij de opkomst van Hitler

Acteurs Eric van der Donk en Jan van Eijndthoven lezen het boek Adres Onbekend van de Amerikaanse schrijfster Kathrine Kressmann Taylor, in de regie van Willibrord Keesen.

Adres Onbekend is een bundeling van een reeks brieven tussen een joodse Amerikaan die in San Francisco woont (Max) en zijn voormalige zakenpartner en vriend die naar Duitsland is teruggekeerd (Martin). De brieven dateren van november 1932 tot maart 1934. De verstrekkende gevolgen van de nazi-ideologie, in het bijzonder voor een hechte vriendschap, worden in deze briefwisseling treffend en zeer aangrijpend weergegeven.

Max en Martin zitten naast elkaar achter een tafel, ze lezen de brieven die ze elkaar schrijven hardop voor, de één vanuit Duitsland, de ander vanuit Amerika.

Adres Onbekend is een briefwisseling waarin de teloorgang van een vriendschap uiterst sober, vrijwel zonder theatrale ingrepen, een spannend verhaal oplevert tegen de achtergrond van de dreigende Wereldoorlog II. In al zijn eenvoud speelt zich hier een gruwelijke thriller af, met een verbijsterend einde.

‘Eerlijk gezegd Max, denk ik dat die Hitler in veel opzichten goed is voor Duitsland…’

 

pers

 

 

 

foto: saratoga